Apple geeft mensen meer grip op hun gezondheid

Apple geeft mensen meer grip op hun gezondheid

Bron: Apple Newsroom

Vandaag heeft Apple een nieuw rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat de producten van Apple op allerlei manieren een verschil maken voor mensen die meer grip op hun gezondheid willen krijgen. Deze producten fungeren bovendien als achterwacht die op een intelligente manier over hun gezondheid en veiligheid waakt. Overal ter wereld benutten ontwikkelaars en medische instellingen de devices, features en API’s van Apple om gezondheidsinformatie beter toegankelijk te maken voor de eindgebruiker. Daarbij staat privacy altijd hoog in het vaandel.

Wat Apple allemaal doet op gezondheidsgebied, kun je ruwweg in twee categorieën verdelen. Het rapport bevat voor beide categorieën een apart gedeelte dat daar dieper op ingaat. In het eerste gedeelte van het rapport komen de gezondheids- en fitnessfeatures van Apple Watch en iPhone aan de orde. Die geven jou als gebruiker praktische en wetenschappelijk gefundeerde informatie waarmee je je eigen gezondheid in de gaten kunt houden. Het tweede gedeelte gaat over de samenwerking tussen Apple en de medische sector om meer onderzoek mogelijk te maken en de zorg naar een hoger niveau te tillen. In beide gedeeltes en de afsluitende sectie staan allerlei voorbeelden van externe ontwikkelaars, gezondheidsinstellingen en organisaties die innoveren met behulp van Apple technologie.

“We zijn er vast van overtuigd dat technologie op gezondheidsgebied een belangrijk verschil kan maken en mensen kan stimuleren om gezonder te leven. We vinden het dan ook geweldig om te zien dat ze op zoveel verschillende manieren baat hebben bij onze gezondheids- en fitnessfeatures – om nog maar te zwijgen over alle vooruitgang op wetenschappelijk en gezondheidsgebied die externe ontwikkelaars en medische instellingen en organisaties met behulp van Apple technologie boeken”, zegt Jeff Williams, Chief Operating Officer bij Apple. “Ook in de toekomst willen we wetenschappelijk gefundeerde technologie blijven maken die mensen een beter beeld van hun gezondheid geeft en daar als een intelligente achterwacht over waakt, zodat mensen niet meer het gevoel hebben dat ze steeds achter de feiten aan lopen. Wij willen juist dat ze op grond van praktische en bruikbare informatie het heft in eigen hand kunnen nemen.”

Meer grip op je eigen gezondheid

Apple heeft na de lancering van de Gezondheid-app in 2014 en Apple Watch in 2015 een heel scala aan innovatieve gezondheids- en fitnessfeatures uitgebracht. Die zijn allemaal bedoeld om je duidelijke en bruikbare informatie te geven voor een gezondere manier van leven. Het rapport gaat dieper in op de vier pijlers waarop de gezondheids- en fitnessfeatures van Apple rusten: 1) één centrale en goed beveiligde plek voor alle gezondheidsgegevens van de gebruiker in de Gezondheid-app, 2) features waardoor Apple Watch op een intelligente manier over de gezondheid van de gebruiker waakt, 3) features waarmee de gebruiker de eigen gezondheid en conditie kan opvijzelen om langer gezond te blijven en 4) ontwikkeltools waarmee externe ontwikkelaars innovatieve gezondheids- en fitnessapps kunnen maken.

Zodra iOS 16 en watchOS 9 dit najaar beschikbaar zijn, bevatten Apple Watch en iPhone nieuwe features voor 17 verschillende gezondheids- en fitnessaspecten, zoals slaap, mobiliteit, de gezondheid van je hart en de gezondheid van vrouwen. Door de jaren heen hebben mensen van alle leeftijden in hun eigen woorden verteld hoe deze features hun leven hebben veranderd. Een aantal van hen komt in het rapport aan het woord. Sommigen kwamen er bijvoorbeeld achter dat hun hart er niet al te best aan toe was, anderen kregen met spoed medische hulp toen ze waren gevallen en weer anderen zijn meer gaan bewegen, waardoor hun gezondheid er met sprongen op vooruit is gegaan.

In de Gezondheid-app kun je nu ruim 150 verschillende soorten gezondheidsgegevens inzien, die afkomstig zijn van Apple Watch, iPhone en gekoppelde apps en devices van derden. In de VS, het VK en Canada komen daar nog de gegevens uit het elektronisch patiëntendossier bij van medische instellingen die deze optie bieden. In de App Store staan inmiddels vele duizenden apps die gebruikmaken van de HealthKit API. Met behulp van deze API kunnen ontwikkelaars innovatieve gezondheids- en fitnessfunctionaliteit aanbieden op basis van gegevens die de gebruiker vanuit de Gezondheid-app met hun app deelt. Deze API werkt overigens met zeer strikte protocollen voor de privacy van de gebruiker en de beveiliging van de gegevens. In het rapport staan allerlei voorbeelden van populaire apps die compatibel zijn met HealthKit, zoals Nike Run Club, Calm en WeightWatchers. Daarnaast worden een paar apps uitgelicht die niet alleen compatibel zijn met HealthKit, maar ook aan accessoires kunnen worden gekoppeld, zoals Qardio heart health en Withings Health Mate. Als gebruiker kun je daarmee nog meer gezondheidsaspecten in kaart brengen.

Samenwerking met medische sector voor betere gezondheidsvoorzieningen

Apple is ervan overtuigd dat echte innovaties op gezondheidsgebied alleen tot stand kunnen komen door samen te werken met de medische sector. In het rapport is deze samenwerking in vier categorieën uitgesplitst: 1) tools ontwikkelen waarmee onderzoekers wetenschappelijke ontdekkingen kunnen doen, 2) bruikbare gegevens aanleveren die de relatie tussen arts en patiënt verbeteren, 3) samen met gezondheidsorganisaties een gezonde manier van leven onder de aandacht brengen bij een groot publiek en 4) overheidsinitiatieven op het gebied van de volksgezondheid steunen.

Via het ResearchKit-framework kunnen onderzoekers deelnemers voor hun research werven onder een groot aantal iPhone- en Apple Watch-gebruikers. De deelnemers kunnen op hun beurt kiezen of ze hun gezondheidsgegevens willen delen ten behoeve van de wetenschap. Via de Onderzoek-app heeft Apple samengewerkt met de Harvard T.H. Chan School of Public Health, het National Institute of Environmental Health Sciences, het Brigham and Women’s Hospital, de American Heart Association, de Universiteit van Michigan en de Wereldgezondheidsorganisatie, waardoor gebruikers in de Verenigde Staten nu aan drie onderzoeken kunnen deelnemen die de eerste in hun soort zijn: de Apple Women’s Health Study, de Apple Heart and Movement Study en de Apple Hearing Study. In het rapport staan de eerste bevindingen van deze onderzoeken. Daarnaast bevat het rapport informatie over andere onderzoeken waar Apple aan mee heeft gewerkt, zoals de Heart Failure Study in samenwerking met het University Health Network en de Digital Mental Health Study in samenwerking met de UCLA.

De feature ‘Medisch dossier’ in de Gezondheid-app op iPhone en de gegevens uit de apps en devices die andere ontwikkelaars met behulp van de ontwikkeltools van Apple hebben gemaakt, dragen allemaal op een positieve manier bij aan de relatie tussen arts en patiënt. Inmiddels kunnen patiënten van ruim 800 medische instellingen gebruikmaken van de feature ‘Medisch dossier’. Hierdoor kunnen ze snel en gemakkelijk hun medische gegevens inzien, die afkomstig kunnen zijn van meerdere instellingen. Uit onderzoek is gebleken dat het een gunstig effect heeft op de gezondheid van patiënten als die vanaf huis in contact staan met hun zorgverleners. Voor dit onderzoek is geput uit informatie over de Corrie Health-app, zorg aan huis van UVA en het Amerikaanse Department of Veterans Affairs dat Apple devices uitleent aan veteranen, zodat die gebruik kunnen maken van de geboden e-zorg. Verder kunnen Ochsner Health System en NHS Sunderland patiënten met een chronische aandoening betere zorg verlenen. En in het academisch ziekenhuis in Odense en het University of Virginia Children’s Hospital heeft de bewaking op afstand tot lagere zorgkosten en een korter verblijf op de neonatale IC geleid. Beide ziekenhuizen sturen te vroeg geboren baby’s nu eerder naar huis en geven de ouders apparatuur mee die op afstand gegevens aan het zorgteam doorstuurt.

Diverse organisaties en bedrijven die actief zijn in de gezondheidssector, zoals Paceline in de VS, Vitality Active Rewards in de VS, het VK, Zuid-Afrika en Australië, en LumiHealth in Singapore, hebben er samen met Apple voor gezorgd dat Apple Watch nu onderdeel is van hun gezondheidsprogramma. Momenteel lopen er in 17 landen 55 van dit soort programma’s, en er doen al ruim een miljoen mensen mee met zo’n gezondheidsbevorderend programma dat om Apple Watch draait. Dergelijke programma’s blijken de deelnemers aan te zetten om meer te bewegen en gezonder te leven, bijvoorbeeld door voor een goede nachtrust te zorgen, aan mindfulness te doen en gezonder te eten.

Tot slot gaat het rapport dieper in op de samenwerking tussen Apple enerzijds en artsen en de overheid anderzijds om de algehele volksgezondheid bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. De apps en features die Apple vanwege de COVID-19-crisis heeft uitgebracht, zijn daar een goed voorbeeld van.

Wetenschappelijke basis en volledig gericht op privacy

Aan alle gezondheids- en fitnessfeatures van Apple liggen twee principes ten grondslag:

Strenge wetenschappelijke validatieprocedures: De artsen die bij Apple in dienst zijn, zijn nauw bij alle aspecten van de productontwikkeling betrokken en werken samen met de ontwikkelaars en productontwerpers van Apple. Verder werken ze ook samen met deskundigen van toonaangevende onderzoeksinstituten, zodat alle producten en features uit de koker van Apple een gedegen wetenschappelijke basis hebben én gebruiksvriendelijk zijn.

Privacy voorop: Privacy is een van de kernwaarden van Apple, en de beveiliging van gevoelige medische gegevens moet uiteraard tiptop in orde zijn. Bij de gezondheids- en fitnessfeatures van Apple staat de privacy van de gebruiker dan ook voorop. Je bent niet alleen goed beschermd, maar hebt ook controle over de gegevens en kunt zien hoe de andere partij met je gegevens omgaat. Als je telefoon is vergrendeld met een toegangscode, Touch ID of Face ID, worden alle gezondheids- en fitness­gegevens (behalve je medische ID) in de Gezondheid-app versleuteld. En wanneer er gezondheidsgegevens met iCloud worden gesynchroniseerd, zijn die onderweg en ook op de servers van Apple versleuteld. Als je een recente versie van watchOS en iOS gebruikt, een toegangscode hebt ingesteld en de standaardtweestaps­verificatie hebt aangezet, worden de gegevens over je gezondheid en activiteit opgeslagen op een manier die voor Apple onleesbaar is. De gezondheidsgegevens in de Gezondheid-app worden zonder jouw expliciete toestemming nooit en te nimmer met derden gedeeld. Als je besluit om je gegevens te delen, kun je in de Gezondheid-app precies aangeven welke soorten gegevens je met wie wilt delen. Bovendien kun je op elk moment bekijken wie je waarvoor toestemming hebt gegeven en je keuzes aanpassen.

NIEUWS

ACCURATE INFORMATION IS A KEY PART OF MOTIVATION.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste digitale ontwikkelingen, adviezen.