Officieel: Sonos Era 100 en Era 300

De officiële specs zijn dan toch echt onthuld!

Officieel: Sonos Era 100 en Era 300

Bron: iCulture.nl

Eerder waren ze al uitgelekt, maar nu zijn de officiële specs dan toch echt onthuld: de Era 100 dient als vervanger van de populaire Sonos One, terwijl de Era 300 een nieuwe plek inneemt in het assortiment. Je zou misschien denken dat dit de vervanger is van de Play:3, maar Sonos ziet dat anders. Dit deze nieuwe speaker vervult een compleet andere rol, namelijk als ultieme oplossing voor Dolby Atmos. Qua uiterlijk is het ook nog eens een opvallende verschijning, want dit design zagen we nog niet eerder bij Sonos.

Beide speakers zijn ook de eerste die geheel zijn gebouwd volgens Sonos’ nieuwe milieuvriendelijke standaarden. Zo bestaan ze voor een groot deel uit gerecycled plastic, kan de verpakking bijna helemaal bij het oud papier en is het energieverbruik verder teruggeschroefd. De Era 100 ligt vanaf 28 maart voor €279,- in de winkel en voor de Era 300 zul je vanaf dezelfde datum €499,- moeten betalen. Uiteraard zullen we deze speakers weer uitgebreid gaan testen in een review, zodra ze beschikbaar zijn.

 

Sonos Era 100: de basis

 

De Sonos Era 100 wordt het nieuwe instapmodel voor mensen die voor het eerst Sonos in huis halen of een speaker nodig hebben voor een kleinere ruimte. Het is de opvolger van de Sonos One en er zijn een paar opvallende verschillen en overeenkomsten.

Allereerst wat er hetzelfde is gebleven: de kleur. Je kunt net als voorheen kiezen uit zwart en wit, de klassieke Sonos-kleuren.

Dan de verschillen:

  • Afmetingen: De Era 100 is ietsje hoger dan de Sonos One. Hij meet 182,5 x 120 x 130,5 mm en dat iets hoger dan de Sonos One, die 160 x 120 x 120 mm groot is.
  • Vorm: De bestaande speaker had een ‘squircle’-vorm (een vierkant met afgeronde hoeken), terwijl de Era 100 van de bovenkant gezien een langgerekte cirkel is.
  • Gewicht: De Sonos Era 100 weegt 2,02 kg terwijl zijn voorganger 1,85 kg op de weegschaal brengt.
  • Stereo: Er zitten nu twee tweeters in, die onder een bepaalde hoek zijn geplaatst zodat ze links en rechts kunnen onderscheiden. De Sonos One was niet stereo.
  • Aansluitingen: Er zit wifi 6, Bluetooth 5.0, AirPlay 2 en een usb-c-poort op.

Uiteraard zijn ook de audio-eigenschappen weer iets verbeterd. Je kunt de Sonos Era 100 gebruiken als achterspeakers voor je soundbar voor een surround-systeem. De speaker is voorzien van een nieuwe gebruikersinterface, met bijvoorbeeld een richel om het geluidsvolume te kunnen aanpassen. Ook zit er nu wifi 6 en Bluetooth op, zodat anderen makkelijker verbinding kunnen maken met je speaker, zonder dat je toegang hoeft te geven tot het hele systeem. En Trueplay wordt uitgebreid, waarbij je geen iPhone of iPad meer nodig hebt.

 

Sonos Era 300: speciaal voor ruimtelijke audio

 

Sonos heeft nu een aparte speaker voor ruimtelijke audio. Het gaat om de Era 300, die een bijzondere vorm heeft. Er zitten zes drivers in die het geluid in alle richtingen verspreiden. De Sonos Era 300 is ook een van de speakers die ruimtelijke audio voor Apple Music ondersteunt, een nieuwe functie. Sonos is de eerste fabrikant die dit aanbiedt. Voorheen had je er de eigen speakers van Apple voor nodig.

Je kunt de Era 300 ook combineren met een Arc of tweede generatie Beam en dan gebruiken als surround-systeem voor je home theater-opstelling. Dit is een wat dure combinatie, maar het geeft wel een geweldig geluid – zo bleek tijdens de demo die we konden bijwonen. Sonos heeft nauw samengewerkt met muzikanten en audio-experts om het geluid zo goed mogelijk te krijgen. Ook deze speaker is vanaf 28 maart verkrijgbaar; dit model is in wit en zwart verkrijgbaar en kost €499,- per stuk.

Beide speakers zijn voorzien van een usb-c-aansluiting, die je met een los verkrijgbare dongle kunt uitbreiden. Uiteraard wordt ook nu weer AirPlay 2 ondersteund, wat voor Apple-gebruikers de makkelijkste manier is om audio te streamen. Ben je Android-gebruiker, dan kun je deze Sonos-speakers nu ook als Bluetooth-speaker gebruiken dankzij de toevoeging van Bluetooth 5.0.

 

 

NIEUWS

ACCURATE INFORMATION IS A KEY PART OF MOTIVATION.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste digitale ontwikkelingen, adviezen.