Apple introduceert

Apple introduceert M2 voor Mac

Apple heeft tijdens het WWDC 2022 de volgende generatie Apple Silicon aangekondigd. Na het succes van de M1-chip kunnen consumenten binnenkort genieten van de M2-chip. Deze chip heeft wederom de focus op power-efficient performance. Makkelijk gezegd: gigantisch goed presteren zonder al teveel te verbruiken.

De chip is voorzien van een 8-core CPU, waardoor hij 18% krachtiger is dan de huidige M1-chip. Het is voorzien van een 10-core GPU wat twee core meer is dan het huidige model. Het levert dan ook 25% meer grafische prestaties dan de huidige generatie. De chip draagt logischerwijs de Secure Enclave en Neural Engine met zich mee.

Apple introduceert de gloednieuwe MacBook Air

De verwachting was er al, maar de bevestiging is hier. Apple kondigt een nieuwe generatie MacBook Air aan. De laptop is voorzien van hetzelfde ontwerp als de Pro-modellen en beschikbaar in vier verschillende kleurenopties. Niet alleen super makkelijk mee te nemen, maar ook zeer stijlvol dus.

Net als bij de huidige modellen betekent dat dus ook de terugkeer van Magsafe. De M2 MacBook Air is al voorzien van een verbeterde accuduur (18 uur video playback), maar laadt ook sneller op. Het is met een 67W-adapter mogelijk om hem binnen een half uur tot 50% op te laden.

Die verbeterde accuduur is natuurlijk het resultaat van de M2-chip die op gebied van prestaties ook veel meer te bieden heeft. De laptop is dankzij de chip zelfs vijf keer sneller dan de Macbook Air zonder Apple Silicon.

De MacBook Air is voorzien van een 13.6-inch Liquid Retina-beeldscherm. Met een helderheid van 500 nits is deze 25% meer helder dan het huidige model. Het scherm is ook voorzien van een notch met verbeterde camera.

De nieuwe MacBook Air is vanaf volgende maand beschikbaar. Naast dat model introduceert Apple ook de M2-chip voor de 13-inch MacBook Pro.

Apple introduceert macOS 13 Ventura

Ventura, dat is de naam van het nieuwe besturingssysteem voor de Mac. Het is onder andere voorzien van een functionaliteit genaamd Stage Manager. Via deze weg is het mogelijk om te focussen op de app die je gebruikt, zonder enige afleiding. Het zet simpelweg alle openstaande schermen in een rijtje aan de linkerkant van het beeldscherm. Gebruik je van een bepaalde app meerdere schermen? Dan zal deze overzichtelijk te zien zijn.

Naast Stage Manager introduceert Apple ook het vernieuwde Spotlight. Je kunt niet alleen timers zetten, maar bijvoorbeeld ook apps staten vanuit de zoekbalk. Je krijgt een duidelijk overzicht van alle informatie die je bij een zoekopdracht kan vinden.

Mail en Safari

macOS 13 Ventura biedt ook een aantal nieuwe functionaliteiten binnen Mail. Zo is het onder andere mogelijk om berichten in te plannen, zodat ze op het juiste moment verstuurd worden. Het is ook makkelijker geworden om te zoeken binnen de applicatie. Bij iedere letter die je intikt krijg je een aantal suggesties te zien.

Binnen Safari is het dankzij macOS 13 mogelijk om tabgroepen te delen met vrienden. Handig als je bijvoorbeeld met elkaar een vakantie aan het plannen bent. Daarnaast wordt het web ook een meer veilige plek. De browser wordt voorzien van Passkeys. Door gebruik te maken van je Apple ID wachtwoord of Touch ID krijg je automatisch gegenereerde wachtwoorden die niet van je apparaat weg gaan. Zo zijn ze minder gevoelig voor phising, wat het gebruik op het web dus weer veiliger maakt.

Gaming en samenwerken

Om de volledige potentie van Apple Silicon te benutten introduceert het bedrijf Metal 3 en Metal FX Upscaling. Het is mogelijk om complexe renders sneller te renderen. Het resultaat is een verbeterde beeldkwaliteit tijdens het gamen. Dankzij de Fast resource loading API worden ook de laadtijden van games gedrukt. Om dat te bewijzen zal de nieuwe game Resident Evil: Village op de Mac verschijnen.

Via Handoff is het mogelijk om gesprekken tussen verschillende apparaten door te sturen. Van je iPhone naar je Mac en van je Mac naar je iPad. Erg tof natuurlijk, maar het wordt beter. Consumenten kunnen vanaf nu hun iPhone gebruiken als webcam voor hun MacBook. Niet alleen handig voor extra licht (via de flitser), maar ook voor top view video’s.

NIEUWS

ACCURATE INFORMATION IS A KEY PART OF MOTIVATION.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste digitale ontwikkelingen, adviezen.