De nieuwe MacBook Pro en Mac Mini met M2 Pro en M2 Max

De nieuwe MacBook Pro en Mac Mini met M2 Pro en M2 Max

Bron: Applenieuws

Apple heeft vandaag de nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro aangekondigd met M2 Pro en M2 Max, de volgende generatie Apple silicon voor professioneel gebruik die nog energiezuiniger is en een nog langere batterijduur heeft. Met M2 Pro en M2 Max, de krachtigste en energiezuinigste chip ter wereld voor professionele notebooks, is MacBook Pro klaar voor veeleisende professionele taken. Het renderen van effecten gaat bijvoorbeeld tot zes keer sneller dan op de snelste MacBook Pro met Intel-chip en kleurcorrectie gaat tot twee keer sneller.1 Dankzij de ongeëvenaarde energiezuinigheid van Apple silicon heeft MacBook Pro nu een batterijduur tot 22 uur – de langste van alle Macs.2 Voor meer verbindingsmogelijkheden ondersteunt de nieuwe MacBook Pro wifi 6E,3 dat tot twee keer sneller is dan de vorige generatie, en geavanceerde HDMI, waardoor het device voor het eerst ook 8K-displays ondersteunt. Met tot 96 GB aan centraal geheugen op het model met M2 Max kun je aan scènes werken die zo groot zijn dat ze op een pc-laptop niet eens kunnen worden geopend.4 Andere toonaangevende features van MacBook Pro zijn het kenmerkende Liquid Retina XDR-display, de vele verbindingsmogelijkheden, de 1080p FaceTime HD-camera, het geluidssysteem met zes speakers en de microfoons van studiokwaliteit. In combinatie met macOS Ventura is de gebruikservaring van MacBook Pro helemaal ongeëvenaard. De nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro-modellen zijn vanaf vandaag te bestellen en vanaf dinsdag 24 januari verkrijgbaar.

“MacBook Pro met Apple silicon is een echte gamechanger die professionele gebruikers in staat stelt de grenzen van hun mobiele workflows te verleggen en dingen op een notebook te doen die ze eerder niet voor mogelijk hielden”, aldus Greg Joswiak, Senior Vice President Worldwide Marketing bij Apple. “MacBook Pro wordt vanaf vandaag nog beter. Met snellere prestaties, meer verbindingsmogelijkheden, de langste batterijduur van alle Macs en het beste notebook-display is MacBook Pro uniek in zijn soort.”

Daar blijft het niet bij! Apple heeft ook de nieuwe Mac mini met de superkracht van M2 en compleet nieuwe M2 Pro onthuld. Met de M2-chip is Mac mini nog krachtiger, veelzijdiger en betaalbaarder, met een nieuwe vanaf prijs van slechts EUR 719. Dankzij de nieuwe M2 Pro-chip levert Mac mini nu ook professionele prestaties en kun je intensieve workflows uitvoeren die eerder onvoorstelbaar waren in zo’n compact design. Mac mini met M2 en M2 Pro levert snellere prestaties, beschikt over nog meer centraal geheugen en is voorzien van geavanceerde aansluitmogelijkheden, zoals ondersteuning voor maximaal twee displays op het model met M2 en maximaal drie displays op het model met M2 Pro. Combineer Mac mini met een Studio Display, Magic-accessoires en de mogelijkheden en het gebruiksgemak van macOS Ventura voor een fenomenale desktopervaring waardoor je productiviteit en creativiteit met sprongen vooruitgaan. De nieuwe Mac mini-modellen zijn vanaf vandaag te bestellen en verkrijgbaar vanaf dinsdag 24 januari.

“Met ongelofelijke prestaties en uitgebreide aansluitmogelijkheden is Mac mini ideaal voor uiteenlopende toepassingen op allerlei locaties. Het is fantastisch dat gebruikers vanaf vandaag nog meer kunnen doen met M2 en M2 Pro”, aldus Greg Joswiak, Senior Vice President Worldwide Marketing bij Apple. “Dankzij de krachtigere prestaties en lagere vanafprijs is Mac mini met M2 een geweldige aanwinst. En voor desktopgebruikers die met minder dan professionele prestaties geen genoegen nemen, is Mac mini met M2 Pro uniek in zijn klasse.”

 

Ongeëvenaarde energiezuinigheid met M2, M2 Pro en M2 Max

 

Dankzij M2 Pro en M2 Max transformeert MacBook Pro je professionele workflows, ongeacht of je werkt in de kunst en wetenschap of aan de ontwikkeling van apps. Als je op zoek bent naar een upgrade ten opzichte van je Mac met Intel-processor, profiteer je van een enorme verbetering van de prestaties, batterijduur, verbindingsmogelijkheden en algehele productiviteit. MacBook Pro levert altijd optimale prestaties, ook als de stekker niet in het stopcontact zit.

MacBook Pro met M2 Pro heeft een 10-core of 12-core CPU met tot acht high performance-cores en vier high efficiency-cores, waardoor de prestaties tot 20 procent beter zijn dan met M1 Pro. Dankzij de geheugenbandbreedte van 200 GB/s – twee keer zoveel als M2 – en tot 32 GB aan centraal geheugen kun je razendsnel aan grote projecten werken en meerdere professionele apps tegelijk gebruiken. Een GPU van de volgende generatie met tot 19 cores verbetert de grafische prestaties tot maar liefst 30 procent, en de Neural Engine is tot 40 procent sneller, zodat machinelearning-taken als videoanalyse en beeldverwerking vlotter verlopen. De krachtige media-engine van M2 Pro verwerkt in een handomdraai de populairste videocodecs, waardoor video’s veel sneller worden afgespeeld terwijl het coderen weinig energie kost.

Vergeleken met de vorige generatie heeft Mac mini met M2 en M2 Pro een snellere CPU en GPU van de volgende generatie, een veel hogere geheugenbandbreedte en een krachtigere media-engine. Het resultaat van al die verbeteringen: uitzonderlijke prestaties en een toonaangevend laag energiegebruik. Dankzij het geavanceerde koelsysteem kun je op beide modellen urenlang onafgebroken werken.

 

Met M2 Pro op MacBook Pro:

 

 • Gaat het renderen van titels en animaties in Motion tot 80 procent sneller1 dan op de snelste MacBook Pro met Intel-processor en tot 20 procent sneller5 dan met de vorige generatie.
 • Gaat compileren in Xcode bijna 2,5 keer sneller1 dan op de snelste MacBook Pro met Intel-processor en bijna 25 procent sneller5 dan met de vorige generatie.
 • Gaat beeldverwerking in Adobe Photoshop tot 80 procent sneller1 dan op de snelste MacBook Pro met Intel-processor en tot 40 procent sneller5 dan met de vorige generatie.

MacBook Pro met M2 Max maakt de extreemste workflows mogelijk dankzij een veel grotere GPU met tot 38 cores, tot 30 procent betere grafische prestaties dan M1 Max en een geheugenbandbreedte van 400 GB/s – twee keer zoveel als M2 Pro. Met tot 96 GB aan centraal geheugen verlegt MacBook Pro opnieuw de grenzen voor grafisch geheugen in een notebook. Dat betekent dat je voortaan kunt werken met enorme grafische workloads, bijvoorbeeld om extreme 3D-geometrie en -texturen te maken of enorme fotopanorama’s samen te voegen. M2 Max is voorzien van een 12-core CPU van de volgende generatie met tot acht high performance-cores en vier high efficiency-cores. Daarmee levert M2 Max tot 20 procent betere prestaties dan M1 Max. De media-engine is krachtiger dan die van M2 Pro en verdubbelt de ProRes-acceleratie, waardoor mediamateriaal veel sneller wordt afgespeeld of getranscodeerd.

 

Met M2 Max op een MacBook Pro:

 

 • Gaat het renderen van effecten in Cinema 4D tot 6 keer sneller1 dan op de snelste MacBook Pro met Intel-processor en tot 30 procent sneller6 dan met de vorige generatie.
 • Gaat kleurcorrectie in DaVinci Resolve tot 2 keer sneller1 dan op de snelste MacBook Pro met Intel-processor en tot 30 procent sneller6 dan met de vorige generatie.

Betere verbindingsmogelijkheden

MacBook Pro biedt nu wifi 6E3 voor snellere draadloze verbindingen. Ook is de HDMI geavanceerder geworden, waardoor 8K-displays tot 60 Hz en 4K-displays tot 240 Hz worden ondersteund. Deze nieuwe voorzieningen vormen een aanvulling op de veelzijdige verbindingsopties van eerdere MacBook Pro-modellen, met onder andere drie Thunderbolt 4-poorten voor snelle verbindingen met randapparatuur, een SDXC-kaartsleuf en opladen via MagSafe 3.

macOS Ventura

Als je werkt met macOS Ventura, zijn de prestaties en productiviteit van MacBook Pro nog beter. Dankzij krachtige updates zoals de Continuïteitscamera beschik je nu op elke Mac over features als Bureauweergave, Middelpunt, Studiolicht en meer. Met Handoff in FaceTime kun je een FaceTime-gesprek starten op iPhone of iPad en naadloos overschakelen naar Mac – of andersom. En tools als Stage Manager delen je apps en vensters automatisch in op een manier die jij handig vindt, zodat je je aandacht bij je werk kunt houden en toch alles in één oogopslag ziet.

Berichten en Mail zijn beter dan ooit, en Safari – de snelste browser ter wereld op Mac – is met passkeys klaar voor een toekomst zonder wachtwoorden. Met de gedeelde iCloud-fotobibliotheek kun je een aparte fotobibliotheek aanmaken waar maximaal zes gezinsleden toegang toe hebben. En met het flexibele canvas van de nieuwe Freeform-app werk je productiever en expressiever, of je nu in je eentje of samen met anderen plannen maakt of brainstormsessies houdt. De kracht en populariteit van Apple silicon en nieuwe tools voor ontwikkelaars in Metal 3 maken gamen op Mac leuker dan ooit.

 

Mac mini met M2

 

Mac mini met M2 heeft een 8-core CPU met vier high performance- en vier high efficiency-cores, plus een 10-core GPU – ideaal als je op zoek bent naar een device met supersnelle prestaties voor een ongekende productiviteit. En dat voor een nog voordeligere vanafprijs van EUR 719. Al je dagelijkse taken gaan voortaan razendsnel, van surfen op internet tot het openen en gebruiken van meerdere apps tegelijk. Maar ook zwaardere en veeleisendere workloads zijn voor Mac mini met M2 een koud kunstje. Met tot 24 GB aan centraal geheugen met een bandbreedte van 100 GB/s voer je activiteiten zoals het bewerken van afbeeldingen in Adobe Photoshop tot 50 procent sneller1 uit dan met de vorige generatie. Met de introductie van M2 is ProRes-acceleratie nu ook beschikbaar op Mac mini, waardoor taken zoals video’s bewerken in Final Cut Pro meer dan twee keer zo snel gaan.1 Het model met M2 kan tegelijk twee 8K ProRes 422-videostreams met 30 fps afspelen, of maximaal twaalf 4K ProRes 422-videostreams met 30 fps. Al die topprestaties maken Mac mini tot vijf keer sneller dan de bestverkochte Windows-desktop.2 Of je nu voor het eerst een computer koopt, op zoek bent naar een upgrade of overstapt van een pc: met Mac mini krijg je waar voor je geld.

 

Mac mini met M2 Pro

 

Met M2 Pro is Mac mini nu ook geschikt voor professioneel gebruik. M2 Pro heeft niet alleen een CPU met tot twaalf cores – acht high performance-cores en vier high efficiency-cores – en een GPU met tot negentien cores, maar ook een geheugenbandbreedte van 200 GB/s (twee keer zoveel als M2) en ondersteunt tot 32 GB aan geheugen. De Neural Engine van de volgende generatie is tot 40 procent sneller dan M1, waardoor machinelearning-taken als videoanalyse en beeldverwerking sneller verlopen. M2 Pro is ontwikkeld om video’s veel sneller af te spelen en te coderen maar daarbij weinig energie te gebruiken. De krachtige media-engine raast met gemak door de populairste videocodecs en zorgt dat je tot vijf 8K ProRes 422-videostreams tegelijk kunt afspelen met 30 fps, of tot 23 4K ProRes 422-videostreams met 30 fps. Het model met M2 Pro is tot veertien keer sneller dan de snelste Mac mini met Intel-processor.3

 

Geavanceerde aansluitmogelijkheden van de Mac Mini

 

Ook deze Mac mini biedt met z’n verschillende poorten weer allerlei aansluitmogelijkheden. Het model met M2 is voorzien van twee Thunderbolt 4-poorten en ondersteunt maximaal twee displays. Het model met M2 Pro is voorzien van vier Thunderbolt 4-poorten en ondersteunt maximaal drie displays. Daarnaast kun je op het model met M2 Pro één 8K-display aansluiten, een primeur voor Mac. Beide modellen zijn uitgerust met twee USB-A-poorten, een HDMI-poort, een Gigabit Ethernet-poort met een optie voor 10 GB en een verbeterde mini-jack-aansluiting met ondersteuning voor koptelefoons met een hoge impedantie. Met Bluetooth 5.3 en wifi 6E,5 dat tot twee keer sneller data doorvoert dan voorheen, voldoen beide nieuwe modellen aan de nieuwste normen voor draadloze verbindingen.

 

Apple en het milieu

 

De Mac Mini en MacBook Pro zijn ontworpen met het oog op een minimale impact op het milieu. De volgende materialen zijn voor 100 procent gerecycled: aluminium in de behuizing, zeldzame aardmetalen in alle magneten, tin in het soldeer van het moederbord en goud in het soldeer van meerdere printplaten. In verschillende componenten is bovendien 35 procent of meer gerecycled plastic gebruikt en het device voldoet aan de hoge normen voor energiezuinigheid van Apple. Zowel Mac Mini als MacBook Pro zijn vrij van diverse schadelijke stoffen en 97 procent van de verpakking bestaat uit vezels, waarmee we dichter bij ons doel komen om in 2025 helemaal geen plastic meer te gebruiken in onze verpakkingen.

De internationale bedrijfsvoering van Apple is al CO₂-neutraal en in 2030 moeten de volledige toeleveringsketen en alle levenscycli van producten voor 100 procent CO₂-neutraal zijn. Dat betekent dat de uitstoot van elk verkocht Apple product tegen die tijd op nul uitkomt, inclusief de productie van de losse onderdelen, de assemblage, het vervoer, het gebruik, het opladen, de recycling en de terugwinning van herbruikbare grondstoffen.

 

Prijzen en verkrijgbaarheid

MacBook Pro

 • De nieuwe MacBook Pro-modellen met M2 Pro en M2 Max kunnen vanaf vandaag, 17 januari, worden besteld op apple.com/nl/store en in de Apple Store-app in 27 landen en regio’s (waaronder de VS). Vanaf dinsdag 24 januari worden deze modellen bezorgd bij klanten en zijn ze verkrijgbaar in de Apple Store en bij erkende Apple resellers.
 • MacBook Pro met M2 Pro en M2 Max is in AustraliëChinaHongkongJapan, MacauNieuw-Zeeland en Singapore verkrijgbaar vanaf vrijdag 3 februari.
 • De nieuwe 14‑inch MacBook Pro met M2 Pro is verkrijgbaar vanaf EUR 2449 (en nog voordeliger voor het onderwijs) en de 16‑inch MacBook Pro met M2 Pro is verkrijgbaar vanaf EUR 3049 (en nog voordeliger voor het onderwijs). Aanvullende specificaties, maatwerkopties en accessoires zijn te vinden op apple.com/nl/mac.
 • Bij aankoop van een Mac bij Apple kun je kosteloos een Persoonlijke onlinesessie volgen bij een Apple Specialist. In bepaalde Apple Stores kun je je nieuwe aankoop laten configureren en hulp krijgen bij het overzetten van je gegevens. Ook kun je instructies krijgen om je nieuwe Mac helemaal naar wens in te stellen.
 • Met Apple Trade In kunnen klanten hun huidige computer inruilen voor korting op de aanschaf van een nieuwe Mac. Op apple.com/nl/shop/trade-in kun je opzoeken wat je device waard is.
 • Met AppleCare+ voor Mac heb je recht op deskundige technische ondersteuning en extra hardwaredekking van Apple, inclusief elke twaalf maanden maximaal twee schadevoorvallen als gevolg van een ongelukje, elk met een eigen risico.
 1. Vergeleken met 16‑inch MacBook Pro-systemen van de vorige generatie met een 2,4-GHz 8-core Intel Core i9-processor, Radeon Pro 5600M-graphics met 8 GB HBM2, 64 GB RAM en een SSD van 8 TB.
 2. Tests uitgevoerd door Apple in november en december 2022 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van de 16-inch MacBook Pro met Apple M2 Pro, 12-core CPU, 19-core GPU, 16 GB RAM en een SSD van 1 TB. De test voor het afspelen van films in de Apple TV-app meet de gebruiksduur van de batterij door 1080p HD-content af te spelen met een beeldscherm­helderheid die is ingesteld op acht stappen vanaf de laagste stand. Batterijduur is afhankelijk van configuratie en gebruik. Zie apple.com/nl/batteries voor meer informatie.
 3. Wifi 6E is niet beschikbaar op het vasteland van China. In Japan is hiervoor macOS 13.2 of nieuwer vereist.
 4. Tests uitgevoerd door Apple in november en december 2022, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van de 16-inch MacBook Pro met Apple M2 Max, 12-core CPU, 38-core GPU, 96 GB RAM en een SSD van 8 TB, een productie-eenheid van een pc met een Intel Core i9-processor en NVIDIA Quadro RTX 6000-graphics met 24 GB GDDR6 en de nieuwste versie van Windows 11 Pro die op dat moment verkrijgbaar was, en een productie-eenheid van een pc met een Intel Core i9-processor en NVIDIA GeForce RTX 3080Ti-graphics met 16 GB GDDR6 en de nieuwste versie van Windows 11 Home die op dat moment verkrijgbaar was. OTOY Octane X 2022.1 op prototypen van de 16-inch MacBook Pro en OTOY OctaneRender 2022.1 op Windows-systemen zijn getest met een scène die meer dan 40 GB aan grafisch geheugen vereist voor de rendering. Tests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en geven de prestaties van MacBook Pro bij benadering weer.
 5. Vergeleken met de 16-inch MacBook Pro van de vorige generatie met Apple M1 Pro, 10-core CPU, 16-core GPU, 32 GB RAM en een SSD van 8 TB.
 6. Vergeleken met de 16-inch MacBook Pro van de vorige generatie met Apple M1 Max, 10-core CPU, 32-core GPU, 64 GB RAM en een SSD van 8 TB.

 

Mac Mini

 • De nieuwe Mac mini-modellen met M2 en M2 Pro kunnen vanaf vandaag, 17 januari, worden besteld op apple.com/nl/store en in de Apple Store-app in 27 landen en regio’s (waaronder de VS). Vanaf dinsdag 24 januari worden ze bezorgd bij klanten en zijn ze verkrijgbaar in de Apple Store en bij erkende Apple resellers.
 • Mac mini-modellen met M2 en M2 Pro zijn in AustraliëChina, Hongkong, JapanMacau en Nieuw-Zeelandverkrijgbaar vanaf vrijdag 3 februari.
 • Mac mini met M2 is verkrijgbaar vanaf EUR 719 en nog voordeliger voor het onderwijs. Aanvullende technische specificaties zijn te vinden op apple.com/nl/mac-mini.
 • Mac mini met M2 Pro is verkrijgbaar vanaf EUR 1569 en nog voordeliger voor het onderwijs. Aanvullende technische specificaties zijn te vinden op apple.com/nl/mac-mini.
 • Aanvullende technische specificaties en informatie over Studio Display en Magic-accessoires zijn te vinden op apple.com/nl/store.
 • Bij aankoop van een Mac bij Apple kun je kosteloos een Persoonlijke onlinesessie volgen bij een Apple Specialist. In bepaalde Apple Stores kun je je nieuwe aankoop laten configureren en hulp krijgen bij het overzetten van je gegevens. Ook kun je instructies krijgen om je nieuwe Mac helemaal naar wens in te stellen.
 • Met Apple Trade In kunnen klanten hun huidige computer inruilen voor korting op de aanschaf van een nieuwe Mac. Op apple.com/nl/shop/trade-in kun je opzoeken wat je device waard is.
 • Met AppleCare+ voor Mac heb je recht op deskundige technische ondersteuning en extra hardwaredekking van Apple, inclusief elke twaalf maanden maximaal twee schadevoorvallen als gevolg van een ongelukje, elk met een eigen risico.

 

 1. Vergeleken met Mac mini van de vorige generatie met Apple M1, 8‑core CPU, 8‑core GPU, 16 GB RAM en een SSD van 2 TB.
 2. Tests uitgevoerd door Apple in november en december 2022, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van Mac mini met Apple M2, 8-core CPU, 10-core GPU, 8 GB RAM en een SSD van 256 GB, en productie-eenheden van pc’s met een Intel Core i5-processor, Intel UHD Graphics 730 en de nieuwste versie van Windows 11 die op dat moment beschikbaar was. Bestverkocht systeem volgens openbaar beschikbare verkoopgegevens van de afgelopen twaalf maanden. Tests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en geven de prestaties van Mac mini bij benadering weer.
 3. Vergeleken met Mac mini van de vorige generatie met een 3,2-GHz 6-core Intel Core i7-processor, Intel UHD Graphics 630, 64 GB RAM en een SSD van 2 TB.
 4. Vergeleken met iMac van de vorige generatie met een 3,8-GHz 8-core Intel Core i7-processor met AMD Radeon Pro 5500 XT met 8 GB GDDR6, 8 GB RAM en een SSD van 512 GB.
 5. Wifi 6E is niet beschikbaar op het vasteland van China. In Japan is hiervoor macOS 13.2 of nieuwer vereist.
NIEUWS

ACCURATE INFORMATION IS A KEY PART OF MOTIVATION.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste digitale ontwikkelingen, adviezen.